Met zorg op pad

Gepubliceerd op 6 februari 2022 om 15:22

Mindfulness wandelingen voor mantelzorgers voor mensen met dementie

Een aantal jaren geleden begon ik met het geven van Mindfulness trainingen en wandelingen voor diverse mantelzorgorganisaties in de regio. Toen nog niet wetende dat ik zelf ook mantelzorger zou gaan worden van mijn vader met Alzheimer en mijn moeder met fysieke beperkingen.

In het kort gaat Mindfulness over het gericht aandacht geven in het hier en nu zonder automatisch te reageren op datgene wat zich aandient van moment tot moment. Eén van de belangrijkste thema’s binnen de MBSR-methodiek (Mindfulness Based Stress Reduction) is ‘goed voor jezelf zorgen’.

En dat is nu juist een grote uitdaging in het mantelzorgen. Zeker wanneer je zorgt voor mensen met (beginnende) dementie. Zorgen voor je dierbaren wordt in dat geval echt topsport. Het is bijna 24/7 klaar staan voor de ander. Natuurlijk vanuit liefde. Alleen waar blijft de aandacht en tijd voor jezelf? Om op adem te komen. Zodat je ook als mantelzorger momenten van innerlijke rust, positieve energie en levensplezier mag ervaren. Hoe lastig de omstandigheden ook zijn. Ook mantelzorgers verdienen dat. Zorg voor zichzelf.

Via een oude bekende, Herman Nieuwstraten, kwam ik in contact met het Odensehuis in Papendrecht, een liefdevolle plek voor mensen met (beginnende) dementie en hun partners. Vooral de visie dat ze mensen ‘dagbeleving’ bieden sprak me erg aan. Herman had ik 15 jaar geleden al eens ontmoet tijdens een netwerkbijeenkomst waar ik mijn bedrijf Lopend Stilstaan mocht promoten. Nu kwamen onze wegen weer samen. Binnen het Vitaliteitsakkoord van de gemeente Papendrecht ontstond het idee om Mindfulness Wandelingen voor Mantelzorgers vanuit het Odensehuis te gaan verzorgen. Totaal 16 wandelingen om de mantelzorgers vitaal te houden. Niet alleen omdat we het deze groep enorm gunden, ook omdat ze zo de zorg voor hun dierbaren langer kunnen volhouden.

Zogezegd, zo gedaan. Met de (financiële) steun van de gemeente Papendrecht, en gedreven ondersteuning van Marvin Straver van Team Sportservice Papendrecht, zijn we 15 oktober ’21 begonnen met een informatiebijeenkomst. Een week later zijn we gestart me de eerste wandeling. Inmiddels hebben we de eerste 8 wandelingen achter de rug. Met een lach en een traan hebben we gewandeld. Iedere week een Mindfulness thema met reflectie en mooie gesprekken onderweg. En ook wat speelse wandelwerkvormen voor het plezier. Heerlijk om te zien hoe fanatiek er onderweg nog een wandelend spelletje boter-kaas-eieren wordt gespeeld. Met na afloop een kop koffie of thee. Onder het genot van af en toe appelgebak met slagroom, een pannenkoek en een pizza. En zelfs erwtensoep onderweg. Het is iedere week weer een heerlijke ervaring om te zien hoe mensen zichzelf een momentje gunnen. Met even aandacht voor zichzelf en de andere mantelzorgers. Waarbij één reactie van een deelnemers me bij blijft ‘ik was zo ontspannen dat ik mijn man voor even was vergeten’. En zelfs een compliment van de wethouder Kees de Ruijter. De eerste reeks van 8 wandelingen hebben we afgesloten met het versturen van een ‘wenskaart aan jezelf’. Met als opdracht: schrijf een kaart aan jezelf met iets dat je jezelf wenst voor het nieuwe jaar. Wij kijken alweer uit naar de tweede reeks van 8 wandelingen vanaf begin 2022.

 

buen camino,
John van der Sluis


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.