HOME » BLOGJE OM » LOYALITIJD

LOYALITIJD

Gepubliceerd op 21 mei 2020 om 14:09

In tijden van crisis en tegenspoed kunnen hardnekkige thema's en patronen weer naar de oppervlakte komen drijven. Ik vind het dan vooral een uitdaging om ernaar te kijken. Ze dus niet direct weer onder water stoppen. Het is voor mij een kans om te ervaren, ontdekken en leren. Voor verdere groei in mijn leven. Tijdens de Corona Lockdown de afgelopen drie maanden kwam bij mij het thema loyaliteit weer eens om de hoek kijken. Dit keer milder en zachter dan voorheen. Waarschijnlijk omdat het steeds beter lukt om obstakels op mijn pad te verwelkomen met een 'fijn dat je er bent'. In plaats van er automatisch op te reageren kan ik bewust in actie komen op datgene wat zich aandient. Zo kan ik het vanuit keuzevrijheid en innerlijke rust een en ander onderzoeken.

 

Tijd om even stil te staan bij mijn loyaliteit. Aan mezelf en vooral aan anderen. Loyaliteit betekent dat je iemand of iets altijd steunt en niet in de steek laat. Dat is wel één van mijn kernkwaliteiten. En daarmee ook mijn grootste valkuil. Ik ben nogal een trouwe hond, zowel zakelijk als privé. Met name zakelijk wringt die nog wel eens. Dan zegt mijn loyaliteit dat ik me echt moet houden aan gemaakte afspraken. Braaf, eerlijk en oprecht. Dat ik pas loyaal ben wanneer ik me voeg aan het beleid, de normen, waarden, procedures en afspraken van een opdrachtgever en mijn eigen functie en rol daarin. Je voelt 'm misschien al. Daar ontstaat het innerlijke conflict. Ik ben nogal een free spirit, die graag zijn eigen weg bewandelt. Zeker wanneer ik voel dat een ingeslagen weg niet meer klopt.

 

Ik wil zeker niet dramatisch zijn, maar tijdens deze verplichte Corona retraite werd ik soms overvallen door pittige gedachten. Wat nou als ik straks op de intensive care terecht kom? En het niet overleef? Hoe loyaal ben ik dan geweest? Aan mezelf en aan anderen? Hoe belangrijk vind ik loyaliteit eigenlijk? Wat betekent dat precies voor mij? Met al die gedachten en vragen kon mijn brein het toch niet laten even achterom te kijken. Naar mijn leven tot nu toe.

 

Als ik eerlijk ben dan zit mijn loyaliteit toch meer op trouw zijn aan anderen. Aardig gevonden willen worden. Het goed willen doen voor anderen. De ultieme hulpbron zijn. Iemand waar je altijd op terug kunt vallen. De bekende rots in de branding. Vooral in mijn business, met samenwerkingspartners en als ik word ingehuurd als freelancer. Op zich niks mee. Dat zijn mijn kwaliteiten. In zekere zin ben ik dus heel loyaal aan mezelf wanneer ik loyaal ben aan anderen. Ik doe dan waar ik goed in ben, ik zet mijn kwaliteiten in. Alleen voelt dat de laatste jaren in mijn business steeds minder goed. Daar legde Corona een vergrootglas op. Best pijnlijk en confronterend. Mijn loyaal zijn klopt niet helemaal meer. Ik begin er energie op te lekken en het beperkt me in mijn enthousiasme en creativiteit. In mezelf zijn.

 

Ik wil niet meer worden ingehuurd in het leven van andermans dromen als het niet voldoende resoneert met wie ik ben. Ik voel me ook steeds minder prettig bij productief moeten zijn 'in opdracht van' als het niet meer klopt. Waarbij ik moet scoren binnen gestelde doelen, targets, deadlines en plannen van aanpak. Die loyaliTIJD heb ik al jaren achter me gelaten. Maar goed er moet ook gewoon geld op de plank komen. Zeker in deze tijden. Met zo af en toe ook nog die beperkende overtuiging dat ik anderen nodig heb om succesvol te zijn. Dat ik anderen nodig heb om geld te kunnen verdienen. Dus vooral loyaal zijn aan anderen, anderen en nog eens anderen. Waarbij ik al lang ontdekt heb dat dit bullshit is. Succes is authentiek zijn. Het lef hebben om mezelf te durven zijn. Trouw blijven aan mezelf, altijd. Juist ook als het even tegenzit.

 

Het is mij wel duidelijk. Ik word gewoon steeds minder goed in niet mezelf zijn. Ik heb mijn eigen DNA. Ik wil leven in het hier en nu. Openstaan voor wat zich aandient op mijn pad. Van daaruit bewust actie ondernemen. Als het past bij mijn visie, missie en waarden. Die loyaliteit aan mezelf is juist in deze Corona tijden verdubbeld, met 53 (mijn leeftijd!) vermenigvuldigd, in het kwadraat gezet, tot de macht 53 (je weet nu waarom!) plus 53 ;-) Met een verbinding die dieper is dan ooit. Waarbij de creativiteit en energie op mijn eigen bedrijf stroomt als nooit tevoren. En mijn lichaam direct reageert als ik een verkeerde afslag neem in mijn loyaliteit. Met een zacht en liefdevol innerlijk stemmetje dat fluistert 'John, vertrouw maar op jezelf'.

 

Voor mij is loyaliteit mijn eigen weg mogen gaan. Niet alleen loyaal zijn aan mezelf, dan word ik star en egoïstisch. Met onvoldoende ruimte voor de ander. Ook niet alleen loyaal zijn aan de ander. Dan verlies ik energie, word ik stront chagrijnig. Dat benauwt me. Het gaat, what's new, om de juiste balans. Vanuit mijn hoofdweg mag ik zijwegen inslaan. Dat is ervaren, ontdekken en leven. Als wegen met anderen kruisen sta ik daarvoor open. Ik vind het leuk om samen met andere op te lopen in het leven. Dat inspireert en geeft energie. Wanneer we beiden loyaal kunnen blijven aan onszelf. Voorwaarde is dat we dan samen ieder ons ding kunnen doen. Tot het moment dat het niet goed meer voelt, of de energie op is. Als blijkt dat de zijweg me te veel afleidt van mezelf. Dan hoef ik niet geforceerd loyaal te blijven aan de ander. Heb ik toestemming van mezelf om de afspraak te verbreken. Maak ik opnieuw de deal met mezelf. Om weer mijn eigen weg te gaan. Ik laat ik je dan niet in de steek, ben ik alleen trouw aan mezelf. Jij mag hetzelfde doen!

buen camino,


«   »