HOME » BLOGJE OM » BOKS OUWE! - een nieuwe weg inslaan

BOKS OUWE! - een nieuwe weg inslaan

Gepubliceerd op 22 juni 2020 om 21:00

Boks Ouwe! Ik hoorde deze begroeting voor het eerst een aantal jaren geleden. Een jongere gaf me een boks (vuist tegen vuist) met deze woorden. Het irriteerde me wat, zo oud ben ik toch niet. Later hoorde ik jongeren ook tegen elkaar 'hé ouwe!' zeggen. Het stelde me gerust. Mijn brein werd er direct vrolijk van. Het ging dus niet over mijn leeftijd. Ik ontdekte dat 'ouwe' in straattaal 'vriend, kameraad, makker, maatje' betekent. Wow, dus best cool om zo aangesproken te worden, door een jongere. Voor mij persoonlijk heeft deze groet een diepere betekenis gekregen. Het is een soort van 'namasté' in de moderne wereld. Waarin we, kort samengevat, tegen elkaar uitspreken 'ik zie jou, ik zie mij, we zijn verbonden, we zijn één, we zijn hetzelfde'. Het geeft me rust, energie en plezier. En vooral ook vertrouwen en hoop om soms het gevecht met het leven aan te gaan. Met een knock-down die ik niet zag aankomen en dus verplicht 10 tellen rust. Of een onverwachte knock-out waardoor ik het gevecht verlies. En tja, zelfs voortijdig de handdoek in de ring gooien vraagt om wijsheid, moed en kracht.

Zelf ben ik een aantal keren behoorlijk geraakt door het leven. Na een succesvolle carrière in de marketing & communicatie raakte ik burn-out, mijn baan kwijt en blut. De absolute knock-out was toen er tinnitus (oorsuizen) en hyperacusis (overgevoeligheid geluid) werd vastgesteld. Ik stond op het punt om de handdoek in de ring te gooien. Ik krabbelde op. Mindfulness leerde mij, met vallen en opstaan, om niet meer te knokken tegen dat constante gepiep in mijn oor. Zo won ik het gevecht. Door te zijn met wat is, hoe lastig ook. Vanuit het omarmen wat zich aandient van moment tot moment (zonder oordeel!) lukte het om bewust in  actie te komen. En weer voluit te leven.

Nu, op mijn oude dag (bouwjaar 1966), ontdek ik dat boksen altijd een onbewuste drijfveer is geweest in mijn leven. Het boksen zit vol met waardevolle levensmetaforen. En prachtige lessen die al boksend in mijn 'body, mind & soul' zijn geprogrammeerd. Het begon al als kleine jongen. Toen ik als peuter mijn eerste bokshandschoentjes kreeg en samen met mijn vader stoeide. Die jeugdfoto staat voor altijd op mijn netvlies. Of later samen met mijn moeder 's nachts de wekker zetten om op tv een wedstrijd van de legende Muhammad Ali te kijken. Inclusief een beschuitje met jam. En dan even later toch enigszins knock-out van slaapgebrek naar school. Ik genoot van het vroege opstaan, het gevecht en de avontuurlijke quality time met mijn moeder midden in de nacht. Met als les 'als je iets wil moet je er vol vertrouwen en passie voor gaan'. In dit geval vroeg opstaan om de wedstrijd live te kunnen zien. Go for it!

Heel mijn leven is boksen en vechtsport op mijn pad blijven komen. Ik ruilde het voetbal in voor kickboksen. Trainde keihard. 3 keer in de week op de sportschool bij Budokai Vleesenbeek in Dordrecht. Daarnaast nog een aantal keren met mijn vriend in het park. Wedstrijden gingen me iets te ver. Ik mocht uiteindelijk wel meetrainen met de wedstrijd jongens, als sparringspartner. Daar kreeg ik ook mijn eerste knock-out van wijlen kickboks legende uit de regio Drechtsteden, Peter Smit. Prachtige sterrenhemel heb ik toen gezien, osu! Natuurlijk heb ik ook alle Rocky films meerdere keren bekeken, ook het vervolg Creed 1 en 2. It ain't about how hard you hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward. How much you can take and keep moving forward. That's how winning is done. Aldus Rocky Balboa. De ringtone met Rocky's Gonna Fly Now van Bill Conti brengt mij altijd direct in de juiste stemming als ik gebeld word.

Ook in mijn business bleef het boksen op mijn pad komen. Samen met (alweer een wijlen) Martin de Rade gaf ik de training Daadkracht - Incasseren & Terugkomen binnen re-integratie trajecten. Later ook voor de jongeren in een traject bij ex-tv goeroe Keith Bakker. Naar aanleiding van een tv-uitzending had ik hem gemaild dat ik een boks coaching- en trainingsprogramma met zijn jongeren wilde doen. Even later mocht ik voor hem aan de slag. Toen nog niet wetende dat hij zelf heel fout met zijn verslaving omging tegen deze zeer kwetsbare groep.

Na mijn kickboksperiode heb ik eigenlijk nooit meer actief een vechtsport beoefent. Wel dus tv-gekeken en boksen als middel gebruikt in diverse coaching- en trainingsprogramma. Met hier en daar een proeflesje in verschillende vechtsporten. Om vervolgens te denken 'hier ben ik echt te oud voor'. Al met al een periode van zo'n 25-30 jaar, iets meer dan 10 tellen rust. Tot november 2019. Toen kwam Cardioboxing Ambacht op mijn pad. Ik voelde direct dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het stroomde weer in mij. Ik vond de lessen geweldig. Met iedere keer een zeer gevarieerde mix van boksen en cardio. Ik werd fysiek en mentaal sterker. Maakte nieuwe boksmaatjes. Werd er vooral erg blij van. Ik haalde mijn 'beast mode t-shirt', een maand lang 3 keer per week trainen. Deed mee aan een boksmarathon voor de voedselbank, 3 uur lang cardioboxing voor het goede doel. Zo gaaf. Ook om zo zelf een stuk verleden los te laten. Mijn body en mind piept en kraakt nog steeds tijdens de lessen. Vooral bij het cardio gedeelte. Dan zeg ik tegen mezelf 'Kom op, BOKS OUWE!, je bent het nog niet verleerd'.

Ook via mijn netwerk ontpopte zich opeens allerlei boksmaatjes die mij de kant van boksen opduwden. Zo belandde ik van de ene boksronde in de volgende. Een duidelijker signaal voor een nieuwe richting in mijn leven en business kon ik niet krijgen. Ik deed wat bijscholing bij personal (kick)bokscoaches & trainers. En een waanzinnig inspirerende BAM-dag waarin ik allerlei coach toepassingen leerde. Ik herontdekte hoe je op een speelse manier (hardnekkige) denk-, voel- en doe patronen inzichtelijk kunt maken, en kunt doorbreken. Met ook nog eens fun. Ik werd enorm geïnspireerd om mijn rugzak vol levenservaring met coachings- en trainingstool te koppelen aan boksen. Die nieuwe weg wilde ik inslaan!

Toen kwam Corona. Een enorme knock-out voor de hele (sport)wereld. Ook voor mij. Drie maanden niet echt kunnen sporten. De Corona-kilo's vlogen eraan waardoor mijn beast mode t-shirt behoorlijk strak begon te zitten. Met vooral ook veel angst en onzekerheid. Over het voorbestaan van mijn bedrijf Lopend Stilstaan. En de financiële consequenties van de hele crisis. Ik werd er fysiek en mentaal niet blij van. Tot het moment dat we, met inachtneming van regels, weer live met elkaar buiten mochten sporten. Met later ook weer contact maken op de bokshandschoenen bij elkaar. Het was weer gelijk beast mode 'aan'. Zo heerlijk om weer te kunnen knallen. Zo fijn om gemotiveerd te worden door de gepassioneerde trainers. Om uitgedaagd te worden door mijn boksmaatjes. Met een nieuwe uitdaging, de ultimate beast mode. 12 weken lang 3 keer per week trainen. Week 2 zit er inmiddels op. Nog maar 30 trainingen te gaan.

En dan mijn ijskast. Daar stond het plannetje in met wat ik voor de Corona-crisis had bedacht: zakelijk meer doen met mindfulness en bokscoaching. Het was even bekoeld. Een stemmetje zei 'BOKS OUWE!'. Mijn passievuur laaide op. Tijd voor actie, om op te staan. Mijn eigen draai geven aan mindfulness en boksen, een nieuwe weg inslaan. De laatste beperkende overtuigingen sloeg ik eruit tijdens de cardioboxing lessen. Zo werd mindfulboksen.nl geboren. Uit mijn comfortzone, een nieuwe uitdaging en kans om te groeien (niet in omvang en gewicht!). De KVK-inschrijving is een feit. De bokshandschoenen en materialen zijn inmiddels binnen. De kleding wordt bedrukt. En ook al aan de slag met de eerste opdrachten voor persoonlijke coaching en team trainingen. Vanuit een eigen doorontwikkelde MBSR-methode: in 8 ronden Mindful Boksend Stress Reduceren. Voor weer rust, energie en plezier in je leven en werk.

Het is nooit te laat om een nieuwe weg in te slaan. Trek de stoute bokshandschoenen aan voor een nieuwe ronde in je leven, werk of business.

BOKS OUWE!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.